Det sprids enorma mängder strunt på nätet, inte minst i sociala medier. Folk tenderar att titta på bilden, läsa rubriken och sedan dela vidare om de blir tillräckligt upprörda. Och det är farligt – inte minst i valtider.
Internetstiftelsen IIS har publicerat en bra artikel, kort och koncis, som går igenom fem enkla punkter för att genomskåda falska nyheter. Det är något som alla borde lära sig. Grundläggande källkritik borde läras ut till alla.
När man en vanlig dag skrollar igenom ett allmänt flöde av länkar som har delats, kan man i det närmaste bli mörkrädd över hur dålig känsla för källkritik gemene man har. Vid det här laget borde vi alla veta att allt som står på Internet är inte sant.
Ibland lyfter media fram framför allt lokalpolitiker som har skrivit de ena dumheterna efter de andra. När de konfronteras säger de att de läst det på Internet eller hört från andra, eller liknande. Tänk om det fungerade likadant inom utbildningsväsendet; att doktorsavhandlingar hade källanvisningar till ”Min kompis” eller ”Facebook”.
Så genomskådar du fejk på Internet är en artikel hos Internetstiftelsen som i fem enkla steg går igenom hur du tar reda på huruvida en nyhet verkligen är trovärdig eller inte.
Punkt nummer 2 är ”lita inte på någon”. Det är en bra grundregel när det gäller nyheter som sprids på sociala medier. Det spelar ingen roll om det är en känd person som delat det, för kända personer kollar källkritik lika sällan som alla andra.
Egentligen räcker det att du, innan du klickar på dela eller retweeta, att fråga dig själv om ”låt det här rimligt?”. Om du tycker det, gå vidare för att undersöka det noggrannare.
Läs mer om källkritik
- Viktigt: Lär dig källkritik på Internet!
- 18-åringar litar inte på vad som skrivs på Facebook
- 8 saker du måste veta om bedragare på Facebook!
- 6 saker du behöver veta för att undvika bedragare på Facebook!
Inlägget 5 tips på att hur du ser igenom fejkade nyheter dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.